Lovski psi so bili zvesti spremljevalci naših lovcev vse od ustanovitve lovske družine. Na začetku so imeli predvsem goniče in jamarje, saj so v tistih časih poleg srnjadi lovili predvsem malo divjad. Bili so to čistokrvni psi, brez opravljenih preizkušenj. Prva člana LD Puščava, ki sta imela uradno preizkušenega lovskega psa, sta bila Rudolf Kosjek in Mirko Dolinšek.

V tistih časih so lov izvajali predvsem z goniči na tako imenovanih brakadah – brez gonjačev. Lovci so zasedli stojišča in spustili pse, ki so znali poiskati divjad in jo goniti tako dolgo, da so jo prignali pred lovce na stojiščih. Zelo dobri vodniki lovskih psov goničev so bili takrat: Bezjak, Hožič, Celebrant, Monetti, Krecenbaher, Požun, Karničnik in še nekateri drugi.

Začetniki na področju urjenja lovskih psov jamarjev pri nas so bili lovci Mihael Šmid, Franc Porok, Alojz Timošek in Franc Kraner st. Zelo uspešen je bil tudi Boltežar Ditner. Njegov pes jazbečar je bil uspešen tudi po krvnem sledu. To so bile osnove na področju krvosledništva v LD. Prvega krvosledca, hanovrskega barvarja, je LD kupila leta 1976. Osem let ga je aktivno in uspešno vodil Erih Gričnik.

V 80. letih se je na določenih predelih našega lovišča precej dvignil stalež divjih prašičev. S tem se je pojavila potreba po posebnem urjenju lovskih psov za uspešen lov na to vrsto divjadi. Odlično delo na tem področju sta opravila brata Alojz in Branko Monetti. Njun pes z imenom Aso je postal prava legenda lova na divje prašiče, saj je bila njegova navzočnost na lovu skoraj jamstvo za uspešen lov.Aso

Slika.1 – Monettijev pes Aso.

90. leta predstavljajo za Lovsko družino Puščava veliko prelomnico na področju lovske kinologije. S pravilnikom lovske družine je bilo določeno, da lahko lovec na lovu uporablja le psa, ki ima uradno opravljeno telesno oceno in preizkus naravnih zasnov PNZ. Poleg tega je pravilnik določal, da lahko lovec opravi pregled strela na parkljasto divjad le s psom, ki ima opravljen preizkus za iskanje po krvnem sledu.

Srečko Mumel z najdenim jelenomSlika.2 – Srečko Mumel po uspešnem iskanju po krvni sledi

Leta 1992 je LD kupila bavarsko barvarko Diko, ki jo je zelo uspešno izšolal in vodil Srečko Mumel. Opravila je vse potrebne preizkušnje in tekme ter se izkazala pri delu. Vodnik je vzgojil dve legli, iz katerih izhaja tudi pes Don. S skupno več kot 270 kosi najdene zastreljene parkljaste divjadi je pes Don postal poznan tudi na širšem štajerskem in koroškem območju. Kasneje je Srečko izšolal tudi njegove potomce: Carija, Bora in Brina. S slednjim je poleg številnih priznanj z raznih tekmovanj leta 2013 osvojil tretje mesto na mednarodni tekmi treh dežel v Avstriji, leta 2015 drugo mesto na državnem tekmovanju v iskanju po krvnem sledu, leto pred tem pa je bil Brin državni prvak v iskanju po krvnem sledu.

V letu 1993 je LD kupila lovskega terierja Dika, ki ga je uspešno izšolal in vodil Albin Verčko. Z njim je na razstavah in tekmovanjih dosegel zelo dobre rezultate, prav tako pa se je Dik izkazal tudi v lovišču.

Poleg lovcev Srečka in Albina je potrebno omeniti še lovce, ki so v 90. letih s svojim delom na področju kinologije pustili velik pečat. Marjan Kosjek je bil s svojo nemško terierko Žano nepogrešljiv predvsem na lovih na malo divjad. Veliko zanimivih zgodb zna Marjan povedati predvsem iz lovov na jamarjenju. Edo Hriberšek je bil prav tako zelo uspešen vodnik nemškega terierja Dixija. Pri lovu na divje prašiče pa so izjemne rezultate dosegali Aleš Forstner, z nemškim prepeličarjem Agom, Andrej Grušovnik, z nemško prepeličarko Ajšo in žal že pokojni Dominik Šedivy, z nemško prepeličarko Ajko.

Kinologi v LD PuščavaSlika.3 – Kinologi LD Puščava

Lovci naše LD pa smo še posebej ponosni na mednarodno 37. tekmo barvarjev treh dežel (Italije, Avstrije in Slovenije), ki je potekala 28.10.2012 v našem lovišču.